(+36) 30 683 1539

33. Anyák Napjára ötletek

Natúr fa alapokra készítettük különböző technikákkal, ezeket a szívecskéket

 

32. Antikoló festékek különböző színben

Az  antikoló festékekkel élethű antik hatást tudunk létrehozni a következő módon: fessük le a felületet egy tetszőleges színű akrilfestékkel, majd száradás után fessük át egy (vagy több), az alaptól eltérő színű, Antikoló festékkel. Egy puha rongy segítségével töröljük vissza. A visszatörölhetőséget segíti a kimondottan ehhez a festéktípushoz kifejlesztett antikoló festék eltávolító.

 

 

31. Patina és rozsda festék szettek

Most két olyan matt akrilfesték válogatást mutatunk be, melyekkel egyszerűen öregbíthetitek alkotásaitokat. Ez nem más, mint a patina hatás – festék szett, és a rozsda hatás –festék szett.

 

 

 

 

30. Világító gyurmatáskák süthető Fimoból

Szükséges alapanyagok:

 • FIMO Effect áttetsző gyurma bármilyen színű
 • FIMO Effect pasztell gyurma bármilyen színű
 • modellező eszközök
 • felületmintázó
 • metálpor
 • fényes lakk

 

Első lépésben 3 darab áttetsző narancs (vagy egyéb árnyalatú) Fimo Effect gyurmát  kb 0,5 cm lapokra nyújtsuk ki.

Most a gyurmatáska oldalait fogjuk elkészíteni: kartonból vágjunk ki egy 10×7 cm-es és egy 5,5×7 cm-es négyzetet. A nagyobbik négyzetet fektessük rá az egyik gyurmalapra és gyurmavágó penge segítségével vágjuk körbe. Ezt a lépést ismételjük meg még egyszer, majd végezzük el ezt a műveletet kétszer a kisebbik négyzettel is. A megmaradó gyurmát tegyük félre.

Most vegyük elő a csipkemintás felületmintázót és enyhén vizezzük be. Fordítsuk rá az egyik nagyobb méretű gyurmanégyzetre, majd akril nyújtórúddal görgessük át, erősebb nyomást gyakorolva rá. Ezután óvatosan távolítsuk el a felületmintázót, a minta gyönyörűen benne marad a gyurmalapban.

 

Öntsünk ki arany színű metálport a munkafelületre, ujjbegyünkkel vegyünk fel belőle keveset, s vigyük fel a mintázott gyurmafelület kidomborodó részeire.

Az utolsó két lépést (felületmintázás és metálporozás) ismételjük meg a többi három gyurmalapon is.

A két kisebbik gyurmalapot hosszában hajlítsuk enyhén meg, ez fog stabilitást adni a kis táskának a későbbiekben. Fektessük mind a négy gyurmalapot a munkafelületre a következő sorrendben: kicsi, nagy, kicsi, nagy lap. Ujjbegyünkkel simítsuk össze a gyurmalapok találkozását, majd állítsuk fel őket és a képen látható módon készítsünk belőlük táska alakot, a maradék két gyurmaszélet pedig ujjainkkal nyomjuk össze.

A táska alapjának az elkészítéséhez gyúrjuk össze a megmaradt Fimo Effect gyurmát, majd készítsünk belőle egy kb. 0,5 cm vastagságú lapot, Helyezzük ezt a lapot sütőpapírra, majd rakjuk rá a tetejére a táska eddig elkészült részét. Vágjuk körbe a táska szélénél, a felesleges gyurmát tegyük félre. Ezután ujjbegyeinkkel óvatosan nyomkodjuk össze az oldallapok szélét az alappal.

A táska füleihez vágjuk le csípőfogóval egy kb. 8-9 cm hosszúságú, arany színű alumínium drótot, majd az akril nyújtórúd körül hajlítsuk meg ovális formájúra. A drót két végét borítsuk be kevés Fimo Effect gyurmával, majd helyezzük bele a táska belsejébe és simítsuk hozzá. Tegyünk ugyanígy a másik táskafüllel.

A táskákat továbbdíszíthetjük akár pillangókkal:

Helyezzük az elkészült gyurmatáskát sütőbe 110 fokra, 30 percre, várjuk meg amíg kihűl, majd helyezzünk bele teamécsest.

Az elkészült művet mécsestartó funkción kívül használhatjuk vázaként, vagy egyéb tárgyak tárolására.

Jó munkát kívánunk!

29. Új Stencilező paszták

A ma oly divatos stencilezéshez alkotta meg a Pentart legújabb stencilező pasztáit. Nyolc színből válogathatnak azok, akik kedvelik ezt a dekorációs eljárást, három metál és öt gyöngyházfényűből. Vastagabb 3D stencilekhez éppúgy kiváló, mint a hagyományos vékony stencilekhez. Könnyen kenhető, lágy állagú paszta, mely hátterezésre (pl. scrapbook technikánál) vagy fő motívumként is fantasztikusan hatékony. A színek egymással keverhetőek, így újabb árnyalatokat hozhatunk létre. Gyorsan szárad így nagyobb felületeken is hatékonyan alkalmazhatjuk. Lássunk egy ünnepi hangulatú példát, ami rendkívül egyszerű mégis nagyon látványos! Fedezzétek fel ezt az új terméket, kellemes alkotást kívánunk nektek!

 

stencil

28. Tükör permetfestékkel készült szív doboz

Egy roppant izgalmas új készítmény párossal bővült a Pentart termékpalettája. A tükör festékpermet két változatban, üvegre és műanyagra alkalmazható verziókban kapható. Az üvegre való tükörpermet üvegtárgyakhoz, míg a másik változat átlátszó műanyag tárgyakra használható. Fontos tudni, hogy a kettőt, nem lehet felcserélni. Mindkettő csak arra a felületre használható, amelyre kifejlesztették, különben az eredmény nem lesz megfelelő. Sík és domború felületeken egyaránt gyönyörű tükör-effektet hozhatunk létre velük. Mindig az adott átlátszó tárgy hátoldalán dolgozzunk, mert a tükörhatás a másik oldalon, az üvegen vagy az átlátszó műanyagon keresztül érvényesül csak. A tükörpermet réteget száradás után védjünk a védőlakk permettel, mely ugyancsak egy új termék. A védőlakk permet egy vizes bázisú lakk.  Spray (pumpás) kiszerelésben került forgalomba, így könnyen eloszlatható vele a kifújt lakkréteg, akár nagyobb felületen is. Strukturált vagy érzékeny felületek védelmére javasoljuk, pl. tükör permetfestékkel, vagy Media mist-tel díszített tárgyak megóvására. A lakkozott tükörréteg végső lépéseként helyezzünk egy sötét színű hátteret (pl. kartonlap) a tárgy mögé, vagy fessük le akrilfestékkel. Most egy átlátszó, műanyag bonbonos dobozt mutatunk Nektek, melyet a műanyagra való tükör permetfestékkel varázsoltunk tükrössé. Reméljük, hogy elnyeri a tetszéseteket ez a hihetetlenül izgalmas új termék páros, kiegészítve a védőlakk permettel! Izgalmakkal teli felfedezést és kellemes alkotást kívánunk nektek!

tukor

27. Dekor Paint Soft új színek

A nem csak a bútorfestők, hanem a dekupázsolók körében is méltán népszerű Decot Paint Soft, azaz dekorfesték festékcsalád hét új színnel bővült. A közkedvelt színek mellett most megjelent a patinazöld, a vintage bézs, a tövis, a sárgászöld, a borókazöld, a country lila, és a mentazöld.
Az új színek felhasználásával készült ez a dekoratív polcos tárolót.

polc

26. Glamour és Delicate metál akrilfestékek

Két, igazán luxuskategóriás metál akrilfesték kollekcióval bővítette festékei körét a Pentart. A Glamour fantázianévvel ellátott készítmények, szikrázóan csillogóak, a fény felé fordítva őket más-más árnyalatokban pompáznak. Az arany és az ezüst 4-4 változatában kaphatóak. A Delicate metál akrilok mindamellett, hogy ugyanolyan jó tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a Glamour metál akrilfestékek, a rendkívül finom szemcseméretű pigmentekkel teszik a festett tárgyaink fényét selymesebbé, lágyabbá. A Delicate sorozatban nyolc olyan visszafogott, selymesen csillogó, népszerű színt találunk, mint például a rózsaarany vagy zöldezüst. A Glamour és a Delicate metál akrilfestékek mindegyike, különösen ragyogó választás ünnepi és alkalmi, valamit exkluzív ajándéktárgyak és dísztárgyak dekorálására. Most pedig lássuk, hogy mi mit készítettünk velük, gondolva a közelgő ünnepekre!

delica

25. Krémes akrilfestékek és a bennük rejlő lehetőségek

 A Creamy Acrylic festék krémes állaga miatt kiválóan alkalmas színek összemosására. Játszva tudunk árnyalni, krémes állaga miatt szinte siklik a festendő felületen. A tubusos kiszerelése lehetővé teszi, hogy egy csepp festéket használjunk, ha épp csak annyira van szükségünk. Elég sűrű ahhoz, hogy ne csöpögjön és mégis könnyű festeni vele. Sötétebb színárnyalatból világosabb felé ecsettel is szépen egyenletesen kenhető, összemosható. Krémes csúszóssága a kezdő alkotók számára is nagyobb lehetőséget ad a sikerélményhez. A színek összemosása nehéz feladat, de ezzel a festékkel egyszerűbb, így bárki bátran belevághat. Egy romantikus hangulatú óralap kialakításán keresztül mutatom be használatát.
Szükséges anyagok és eszközök:
Alapozó festék (primer)
– (ÚJ) Krémes akrilfestékek (selyemfényű)
Decoupage ragasztólakk (selyemfényű)
Dekorlakk (selyemfényű)
Antikoló paszta (umbra)
– Stencil
Fa óralap
Rizspapír
Stencil ecset
lapos ecset
– Szivacs darabka vagy szivacsecset
 • Első lépésként fessük le az alapozó festékkel az óralap mindkét oldalát.
 • Ha megszáradt az alapozó festék (ez nagyjából fél óra), csiszoljuk át az egész felületét, hogy szép sima legyen.
 • Válasszuk ki a rizspapírból azt a mintát amit fel szeretnénk használni, én most egy rózsa mintát választottam. Nézzük meg, hogy hol mutat a legjobban és csak azután ragasszuk fel. Kenjünk a decoupage ragasztóból a papír alá és fölé is. Az ecsettel mindig a minta közepétől kenjük a ragasztót kifelé, így nem marad levegő alatta és szép sima felületű lesz a decoupage.
 • Ha készen vagyunk a decoupage-al, várjuk meg amíg megszárad. Addig készítsük elő a krémes akrilfestéket. Válasszunk olyan színeket amilyen színek vannak a papíron.
 • Az új krémes akrilfesték tubusos kiszerelése könnyen lehetővé teszi, hogy akár csak egy csepp festéket nyomjunk ki egy tálba. Használjunk a papír színeivel megegyező színű festékeket. A krémes akrilfestékkel nagyon könnyen szépen össze tudjuk mosni az árnyalatokat. Általában szükség van egy darabka szivacsra vagy szivacsecsetre, hogy az árnyalatok szépen fedjék egymást, így kialakítva a színátmenetet. Az új krémes festék annyira jól csúszik az állaga miatt, hogy alig van szükség szivacsra. Ecsettel egyszerűen ki lehet alakítani a színátmenetet.

 • A színeket lehet keverni egymással, így végtelen a lehetőség az árnyalásnál.
 • Ha megszáradt a festék, tetszés szerint stencilezzünk az óralapra. Rögzítsük a stencilt és a stencil ecsettel, kevés festékkel fessük meg a mintát. Szintén stencil segítségével fessük meg a számokat is.
 • A rózsa mintát kiegészíthetjük egy pár ággal, amihez használjunk egy vékony ecsetet.
 • Az óralap széleit emeljük ki az antikoló pasztával.

 

 • Utolsó lépésként kenjük át az egész óralapot a selyemfényű Dekorlakkal.

24.  Új Pentart termékek – Heavy body gel és ásványporok

Szükséges anyagok és eszközök:

–  Heavy body gel (fényes és matt)

–  Ásványpor (onix, finom)

Krémes akril (rose, metál)

– Penta Collection 3D stencil

– Stamperia kerek kartondoboz

– Spatula vagy festőkés

– Tetszés szerint: textilrátét és ragasztópisztoly

 • Keverjük össze az ásványport a matt heavy body géllel. Úgy adagoljuk a két összetevőt, hogy malterszerű állagot kapjunk.
 • A jól összekevert masszát egyenletes rétegben vigyük fel a kartondoboz tetejére. A doboz oldalára, körbe is kenjük a maradékból. Száradás után tovább dolgozhatunk.
 • A doboz dekorálását a krémes metál akrilfestékkel folytatjuk. A doboz peremét és a doboz kezeletlen részét egy festőkéssel vagy spatulával felvitt festékréteggel zárjuk.

 • Helyezzük a már megszáradt doboztetőre a 3D stencilünket. Ha szükséges rögzíthetjük egy ragasztószalaggal is. A stencil felső felét töltsük ki a fényes heavy body géllel, mely átlátszóra szárad.
 • A stencil üresen maradt részeit töltsük fel a matt heavy body géllel, mely opálosra szárad.
 • Miután a stencilezett minta megszáradt, a széleit az ujjunkra nyomott, kevés krémes metál akrilfestékkel színezzük.

 • Végül egy a kompozícióhoz illő dekorszalaggal vagy textilszegővel keretezzük a doboz tetejének a szélét és a doboz alját. Ragasztópisztollyal dolgozzunk, így a leggyorsabb.

 

 

23. Papírlámpás csillámos fóliával

lampas lampas2

Szükséges alapanyagok:

 • Multiragasztó, tubus 20g
 • Szövött szegélyű szaténszalag 3 mm
 • Szövött szegélyű szaténszalag 10 mm
 • Szegecs kerek, Metallic színek, 4 mm átm.,100 db/dob.
 • Kétoldalas ragasztószalag, extra erős, 6 mm, átlátszó
 • Csillámos effekt fólia
 • Micro led füzér 10 égős
 • Fotokarton
 • Szegecselő, 6-féle heggyel

A munka menete:

 • Rajzoljuk körbe a sablont a fotókartonon, és vágjuk ki.
 • Csontkéssel húzzuk meg a hajtásvonalakat.
 • Vágjunk ki csillámos fóliából négy „ablaküveget” úgy, hogy a kerethez képest minden oldala 0,5cm-el nagyobb legyen.
 • Ragasszunk az ablakkeretek köré kétoldalas ragasztószalagot, illesszük be az „ablakokat”.
 • Ragasszuk fel multiragasztóval a Sizzix-szel kivágott motívumokat.
 • A háztetők csúcsaira a szegecselő szerszám segítségével üssünk egy-egy ringlit.
 • Vágjunk le mindkét szalagból 50 cm-t. Fektessük egymás mellé és középen csomózzuk össze őket.
 • A négy „szálat” belülről kifelé húzzuk át a ringliken, úgy, hogy a csomó a tető belsejébe kerüljön. Csomózzuk össze egymással a két keskenyebb és a két szélesebb szalagot. A szélesebb szalagból kössünk masnit.
 • A mécses talpára szúrjunk lyukat, kívülről befelé húzzuk be az izzósort, a kapcsolót rögzítsük kívülről.
 • Ragasszuk be a mécses talpát.

 

22. Készítsünk álomfogót!

Manapság egyre több helyen találkozhatunk egy különös, kultikus tárggyal, amely zsinórral beszőtt karikából, s arról lelógó, zsinórokhoz kötött, tollakból áll. Lakberendezési boltok, szuvenírboltok, kirakatában, de még tetováló-stúdiókban is rendszeresen fel-feltűnik.  Sőt, mi több, ma már a hobbialkotók körében is nagy népszerűségnek örvend. Ezzel a motívummal díszített bélyegzők, stencilek, scrapbookpapírok kezdenek elterjedni, s ma már foglalkozásokon sajátíthatjuk el ennek az ősi, egykor varázserővel bíró tárgynak a megrajzolását vagy épp elkészítését. De, mi is ez tulajdonképpen? Ismerkedjünk meg vele közelebbről, s nézzük meg, milyen típusai léteznek!

Mi az álomfogó?

A wikipedia szerint: “Az álomfogó, más néven: álomcsapda (ojibwe nyelven: asabikeshiinh vagy bawaajige nagwaagan) az észak-amerikai indián kultúrában kézzel készült tárgy, aminek alapját fűzfából készült karika adja, melyre laza hálót szőnek. Ezt díszítik személyes, illetve szentelt kiegészítőkkel, például madártollakkal vagy gyöngyökkel.”

Eredete és legendája

Ismerjük meg az álomfogó eredetét, ugyancsak a wikipédiából idézve: “hagyománya az ojibwa törzsből származik, később a cseroki és a kajova törzsre volt igen jellemző a készítése. Azonban az 1960-as 70-es évek pánindián mozgalma során az amerikai őslakosok többi népcsoportja is átvette ezt a szokást. Így lett ez a különböző indián törzsek egységének szimbóluma.A hagyomány szerint egy kisebb kör vagy könnycsepp alakú keret körül állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítenek. Az álomfogót az ágy fölé akasztják, mintegy bűbájként használva, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. A fűzfából és inakból készült álomfogó nem él örökké, éppen kiszáradásával jelzi, hogy a gyermek átlépett a felnőttkorba. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében.”

Álomfogót készíthetünk olyan méretekben, amellyel lakásunkat díszíthetjük, de készülhetnek belőle ékszerek is! Lássunk néhány példát!

alom

alom2

alom3

alom4

Amennyiben álomfogót szeretnénk készíteni, nincs más dolgunk, mint beszerezni egy karikát, néhány méter zsinórt, gyöngyöket és madártollakat. A szövés módszerét elsajátíthatjuk hobbitanfolyamon, vagy az interneten található leírásokból és oktatóvideókból is. Innentől kezdve már csak az ízlésünkre kell hagyatkoznunk és máris gyárthatjuk őket egymás után.

Szükséges alapanyagok:

 • fémkarika 1db
 • zsinór 1,5m
 • ékszerragasztó
 • bőrszál kapocs
 • fém toll vagy egyéb más díszítő
 • fém gyöngy
 • szerelőkarika
 • dekortoll
 • kapocs
 • lánc

A munka menete:

 • Vágjunk le a zsinórból 1,5 m-t
 • Szorosan tekerjük körbe vele a fémkarikát.
 • Ha körbeértünk, fűzzük tűbe a zsinórt és hurkoljunk a karikára egymástól egyenlő távolságra 6 fület.
 • Ha körbeértünk, szorosan az első fül mellé hurkoljunk még egy fület, majd a második kör első lépéseként a két fül közti zsinórra is. Folytassuk a többi öt hurokkal, hogy körbeérjünk.
 • Készítsük el a harmadik kört is a másodikhoz hasonlóan.
 • Az utolsó hurok után húzzuk át a zsinórt a fémgyöngyön, öltsünk át rajta többször, majd vágjuk el a zsinórt és rögzítsük egy csepp ragasztóval.
 • Ragasszuk be a tollat a bőrszál kapocsba.
 • A szerelőkarikák segítségével akasszuk a medálba a madártollat és a fémtollakat.
 • Akasszunk egy szerelőkarikát a medálba a madártollal szembe. Ez lesz a lánc bújtatója.
 • Fűzzük át a karikán a láncot, és szereljük fel a kapcsot.

 

alomfog alomfog2

21. Mécsestartó őszies hangulatban színes gélpasztával

Itt van az ősz, egyre többet tartózkodunk bent a lakásban. Az esti beszélgetéshez jól jön egy hangulatos fényforrás. Tudtátok, hogy a színes gélpasztát használhatjuk üveg felületre is? Háttérszínnek is kiválóan alkalmas. Most színes gélpaszták felhasználásával díszítettem egy üveg mécsestartót. Egyszerűen, pár lépésből, sejtelmesen átlátszó, de mégis színes, őszies hangulatú mécsestartó lett a végeredmény.

mecses21

Szükséges anyagok és eszközök:

Gélpaszta (sárga és narancs) 
Üveg és porcelánfesték (arany)
Express ragasztó
– 3D sablon (stamperia)
– Üveg mécsestartó
Fém spatula
Szivacsecset
– Maszkoló szalag (sablon rögzítéséhez)
– Gyöngy vagy strasszkő

mecses22

A munka menete:

 • Mivel üveg felületre dolgozunk, nagyon fontos, hogy mielőtt elkezdenénk bármilyen anyagot felvinni a felületre, alaposan zsírtalanítanunk kell. Ezt egyszerű módszerrel is megtehetjük, mosogatószerrel jó alaposan mosogassuk el, majd töröljük szárazra az egész gyertyatartót. Vegyünk ki egy tányérra a narancs színű gélpasztából, töltsük fel a szivacsecsetet és egyenletesen vigyük fel a mécsestartó felületére. Fessük meg a másik oldalát is.
 • Hagyjuk száradni nagyjából 1 órán át. Itt még nem teljesen száraz a gélpaszta, de a 3D mintát már ki tudjuk rajta alakítani. Maszkoló szalaggal rögzítsük a sablont.
 • A fém spatula segítségével töltsük ki a 3D sablont a sárga színű gélpasztával.
 • Óvatosan emeljük le a sablont. Javaslom, hogy fektetve használjuk a sablont ahhoz, hogy szép kontúros legyen a mintánk. Várjuk meg míg megszárad az egyik oldalán a gélpaszta, ez nagyjából vastagságtól függően 2-3 óra.
 • Alakítsuk ki a másik oldalon is a mintát.
 • A mécsestartó éleit szivacsecset segítségével pamacsoljuk át az üveg és porcelánfesték arany színével.
 • Végül, ha megszáradt mindkét oldalon a gélpaszta minta és az üvegfesték is, ragasszunk a minta közepére gyöngyöt vagy strasszkövet.

 

mecses23

20. Hangulatos mécsestartó hideg őszi estékre…

Kétségtelenül ősz van! Az éjszakák hidegek, a nappalok szürkék, és egyre gyakrabban kell esernyővel útnak indulnunk. Ebben az időszakban egyre több helyen kerülnek elő a gyertyák és mécsesek, amik fényükkel egy kis melegséget hoznak zord mindennapokba. Kuckózzunk be tehát a meleg lakásba és készítsünk hangulatos, őszi mécsestartókat!

mecses

 

Nézzük, milyen alapanyagokra lesz szükségünk:

– Befőttesüveg
– Merített papír (narancs és sárga)
– Fényes lakk
– Akrilfesték (földbarna)
– Decoupage ragasztólakk
– Karton (sablonhoz)
– Rafia
– Ceruza, olló
– Lapos ecset, vékony ecset
– Teamécses

 

mecses2

A munka menete:

 • A kartonpapírra rajzoljunk meg egy falevél mintát, majd vágjuk ki. Ez lesz a sablonunk.
 • A sablon segítségével rajzoljuk meg a faleveleket a merített papírra, így szép egyforma méretű és formájú leveleket kapunk. Használjunk sárga és narancsszínű papírt.
 • Vékony ecsettel fessük meg a falevelek erezetét.
 • Alaposan tisztítsuk meg a befőttesüveget és töröljük szárazra. Kenjük át az egész felületét a decoupage ragasztólakkal, és amíg nedves a ragasztólakk, helyezzük rá a faleveleket.
 • A leveleket is kenjük át felülről, majd várjuk meg, amíg a ragasztó teljesen megszárad.
 • A legvégén kenjük át az egész felületet fényes lakkal, majd tekerjünk körbe a befőttesüveg nyakán rafiaszalagot és kössük meg masnira.

 

mecses3

19. Parafa

A parafa sokoldalú felhasználási lehetőségeinek és környezetbarát mivoltának köszönhetően kedvelt termékké válhat, gyakran a “vegán bőr” jelzővel illetik.

Előnye, hogy jóleső a tapintása, puha és sima egyszerre.

Természetes anyag, minden kémiai és szintetikus anyagtól mentes. Vízlepergető és portaszító, gond nélkül újrahasznosítható, maradéktalanul lebomlik.

parafa5 parafa6 parafa7

 

parafa10 parafa11parafak

Szükséges alapanyagok:

 • Textilfilc, poliészter A4-es méret
 • Profi lyukasztófogó, 6-ágú, 24 cm, lyukátm. 2,0-4,5 mm-ig
 • Bélyegzőpárna, fekete
 • Kétoldalas ragasztószalag, extra erős
 • Patent, 15mm ø, óezüst, 10 db/csom.
 • Fonal bármilyen színű
 • Szilikonbélyegző
 • Parafa anyag ezüst vagy arany mintával

Parafa pénztárca készítése

 • Rajzoljuk körbe a sablont a parafán, majd vágjuk ki
 • Jelöljük be a lyukak helyét a parafa színén
 • Nyomdázzuk meg a pénztárca fedelét
 • Ragasszunk kétoldalú ragasztót a parafa két szélére és aljára
 • Ragasszuk össze a parafát és a filcet, úgy, hogy mindkét oldalán kilógjon a filc 2-3 mm-re
 • Lyukasszuk körbe a varrás helyén az anyagot
 • Hajtsuk be a parafát  alulról kb. 10 lyuknál
 • Fonallal varrjuk össze
 • Lyukasszuk ki a patentok helyét, s üssük be azokat

 

parafa parafa2 parafa3

 

parafa12 parafa13parafa9

18. Betonpaszta csomag

 A paszta és a lazúr használatával egy megtévesztően valódi betonnak kinéző felületet lehet készíteni.

Tartozékok: 250 ml beton hatású paszta, 2 x 28 ml beton lazúr festék világos és sötét, 4 db szivacs, leírás német nyelven.

A kreatív beton más, új dimenziókat nyit a kreativitásban. … szabadon formázható betongyurmát, valamint a bármilyen tárgy bevonására alkalmas betonpasztát.

Alkosd meg saját dísztárgyaidat! A kreatív betonból minden eddiginél egyszerűbb berendezési és dísztárgyakat készíteni saját kezűleg! Ajánljuk mindazoknak, akik cementes-zsákok cipelése és hosszas próbálkozások nélkül szeretnék kiélni kreativitásukat.

Akár fára, hungarocellre, üvegre, szövetre, lámpaburára, stb. is használhatjuk!

beton6beton5beton4beton3beton

Betonpasztával díszített könyvborító

album album2 album3 album4 album5 album6 album7 album8

Munka menete:

 • A hátlap külső oldalát krétafestékkel fessük le
 • Az előlap és hátlap belső részén, a lyukas hosszanti oldalon egy-egy 1,5 cm sávot fessünk le
 • Vigyük fel a betonpasztát festőkés segítségével vékony rétegben az előlap külső oldalára
 • Vágjuk méretre és ragasszuk a filclapokat a borító belső oldalaira
 • Nyomdázzuk a “handmade” feliratot a hátsó borító külső felére
 • Csiszoljuk meg az előlapon a betonpasztát és kenjük át sötétlazúrral
 • Lakkozzuk le a hátlap külső oldalát
 • Díszítsük az előlap külső oldalát a választott sablon segítségével
 • Vágjuk félbe és lyukasszuk ki a merített papírt
 • Fűzzük össze a naplót zsinórral

 

 17. Háncs dobozból egyedi gyönyörűségek

A különböző méretekben beszerezhető háncsdobozokat kedvünk szerint dekorálhatjuk! Íme néhány ötlet:

hanchancs8 hancs7 hancs6 hancs5 hancs4 hancs3 hancs2  hancs

16. Virágcsokor selyempapírból

 

15. Decor Concrete – Decor beton

Beton jellegű tárgyak készítéséhez használható kétkomponensű rendszer, melyből percek alatt dísztárgyat alkothatunk.
Durvább, rusztikusabb felületekhez a nagyobb szemcsés, sima betonfelületek utánzásához a kisebb szemcséket tartalmazó port válasszuk. Könnyű, bárhová felakasztható tárgyakat önthetünk a könnyített beton porból.

A decor beton készítése egyszerű:

Mérjük ki az öntőforma megtöltéséhez szükséges port, majd csepegtessünk hozzá reagenst, míg nedves homok állagú lesz a keverék. A masszát nyomkodjuk öntőformába, ügyelve arra, hogy teljesen kitöltse a formát. Borítsuk a formából a tárgyat egy tűzálló vagy mikrózható felületre. Helyezzük mikrohullámú sütőbe és 700 watton, a tárgy száradásáig, 2-5 percig mikrózzuk. A száraz tárgyat vízállóvá tehetjük sütőben történő hevítéssel: 200 °C-on 5 perc alatt.

A mikrohullámú sütőt el lehet hagyni, ez esetben 200 °C-on 15-20 percig süssük előmelegített sütőben.

Díszíthetjük festéssel, Pentart színező pasztával és más Pentart effekt termékkel.

decordecor2

14. Tavaszi vidám virágtartók

vtarto

Akár maradék konzerves dobozból is elkészíthetjük ezeket a vidám virágtartókat.

A fejhez használhatunk hungarocell gömböket vagy akár pomponokat is!

A méhecskét és katicát pedig dekorgumiból készítsük el.

Jó munkát hozzá!

 

13. Valentin napra szeretettel

valentin valentin2

12. Farsangi mulatságra dekorációk

 

bohoc bohi

11.  Decor Clay kétkomponensű öntőpor rendszer

Decor Clay -nek elnevezett, kétkomponensű öntőpor rendszerrel egyszerű dolgozni, a kiöntött tárgyak törhetetlenek, vízállóak lesznek (ellentétben a gipszből öntött tárgyakkal). Sima felületüknek köszönhetően könnyű díszíteni őket – festhetők, dekupázsolhatók, antikolhatók stb.

 

 

10.  PENTART újdonságok, a rozsdás felületek kialakítására alkalmas Rust Effekt rendszer és az antik réztárgyakon lévő patina utánzására készített Patina Effekt rendszerek.

Ez megint valami egészen új, a Penta már megint sok újdonsággal kényeztet Bennünket)))
Az egyik lehetőség: réz patina hatást érhetünk el a patina effekt por és a hozzá való reagensek használatával.
Az eredmény: mintha sokáig elfelejtettük volna a rézből készült tárgyat kifényesíteni, zöldes-kékes bevonat, itt-ott kicsillanó réz színnel:

A másik lehetőség: rozsda effekt por és a hozzá való reagensek segítségével akár egy dekorgumit is rozsdás vaspánttá varázsolhatunk…:

 

 

9. Krétafesték

A méltán népszerű krétafesték speciális, üvegre és kerámiára való változatával csodaszép lakásdíszeket készíthetünk. Fessük be, száradás után csiszoljuk vissza a dombormintás üvegen a festéket, díszítsük ízlés szerint, és már kész is!

 

kreta1

 

 

kreta kreta2

8. Konyhai üzenőtábla provence-i hangulatban

Készíts praktikus, de egyben hangulatos
üzenőtáblát a konyhába.
Ki ne örülne egy üzenetnek, ha rápillant…?

” Anya, nagyon finom volt a szilvás pite!”

vagod

Szükséges alapanyagok:

1db vágódeszka alap, 1cs . levendula felirat,
1cs. 0171-es csipke,1cs. 515-ös csipke,
1cs. levendulás szalvéta,
1cs. facsipesz,
1db földbarna színű festek,
1 db fehér színű festék,1db lila színű festék,
1 db gyertya a viaszoláshoz,
1db finom csiszolóvászon,
1db dekupázs ragasztó , egy kis spárga,
1 db szivacsecset, 1 db ecset, ragasztópisztoly

1. lépés:
Készítsd elő a vágódeszka alapot, majd fesd le földbarna színre.
Amíg szárad fesd be a levendula feliratot és a csipeszt lila színre.

vagod2

 

2. lépés:
Ha már teljesen megszáradt a földbarna festékünk, akkor
a vágódeszkánk szélét jó alaposan dörzsöljük be viasszal,
valamint azokat a részeket ahol régies hatást szeretnénk
elérni. Ezután fessük be a vágódeszkánkat fehér színnel.

vagod3

 

3. lépés:

Amíg szárad az alapunk vágjuk körbe a szalvétánk mintáját.
A szalvéta széleket csipkedjük le óvatosan ezzel azt érjük el,
hogy a szélek kevésbé lesznek észrevehetőek. Spárgánkból,
csipkénkből is levághatjuk a megfelelő méreteket.
Ha már teljesen megszáradt a vágódeszkánk, akkor a
csiszolóvászonnal kezdjük átcsiszolni addig, amíg a földbarna
színűnk vissza nem tűnik a viaszos helyeken.
Az apró porszemcséket törüljük le a csiszolás után egy száraz
ronggyal. Helyezzük fel a körbe vágott szalvétánkat a kívánt
helyre, ecsettel óvatosan kenjük fel a dekupázs ragasztót
középről kifelé haladva.

vagod4

 

4. lépés:

Ha teljesen megszáradt a ragasztónk, akkor jöhet a spárga
felragasztása. Érdemes a felső spárga egyik végét
megragasztani ,majd szorosan rátekerni. Ha végeztünk a
kívánt rész betekerésével, akkor kell megragasztani a másik végét.
A vágódeszka középső részén lévő spárgát ugyanígy ragasztjuk,
azzal a különbséggel, hogy nem kell túl szorosan feltekerni.

 

vagod5

 

5. lépés:

Csipkénkből egy kis masnit alakítunk ki, amit felragasztunk,
majd a vágódeszka középső részére a spárga fölé is
elhelyezünk egy kisebb darabot.  Az előzőleg befestett
csipeszt és levendula feliratot is felragaszthatjuk.

 

vagod6

 

Ezzel készen is vagyunk!
Jöhetnek az üzenetek …

 

 

7. Dekupázs ötvözése transzfer technikával

 

Szükséges alapanyagok:
– Natúr fa lapok MDF (szív, téglalap, stb.)
– Akril alapozó
– Matt akrilfesték (menta, rózsaszín, bézs, fehér)
– Decoupage ragasztólakk
– Rizspapír
– Lézerrel nyomtatott minta
– Transzfer oldat
– Antikoló paszta (umbra)
– Matt vizes bázisú lakk
– Lapos ecset, szivacsecset
– Vattapálcika
– Fa spatula
– Maszkoló szalag a rögzítéshez

 

Alapozzuk le az MDF lapokat, majd fessük meg a színátmenetet. A szivacsecsetet először mártsuk a menta színű festékbe, majd mindig vegyünk fel a rózsaszínből is, így haladjunk felfelé.

 

 

A rizspapírból kitépkedett mintát ragasszuk fel a decoupage ragasztólakkal, majd hagyjuk megszáradni teljesen.

 

A lézerrel (TÜKRÖZVE!) nyomtatott mintát transzfer oldattal vigyük fel a felületre.  Amire ez esetben külön figyeljünk: a dekupázsolt felületnél a transzfer oldat picit fellazítja a ragasztólakkot, ez egyébként igaz más lakkokra is. Csak annyi oldattal dolgozzunk amennyi elegendő, nem szabad áztatni! Lehetőség szerint ezt a technikát inkább kis felületeknél alkalmazzuk, ahol az átitatás gyorsan elvégezhető és a nyomtatott papír hamar eltávolítható a felületről. Száradás után nincs minőségromlás, a dekupázs ragasztó tökéletesen visszakeményedik.

Átitatás:

Dörzsölés:

Kész is a minta:

Ezután a széleket kenjük át bitumenes antikoló pasztával, majd lakkozzuk le vizes bázisú matt lakkal az elkészült művet és fűzzünk bele egy szalagot!

 

Ugye, milyen egyszerű? S íme a végeredmény:

 

 

 

6. Lampionok díszítése házilag

A webáruházban kaphatók 25 és 40 cm egyszínű lampionok, ezeket díszíthetjük tovább kedvünk szerint minimális anyagfelhasználással. Íme néhány ötlet:

lampionlampion2lampion3

1. Nyári kézműves foglalkozáson készítették a lelkes 8-12 éves gyerekek!

– A spatulákat egy éjszakára vízbe áztattam, hogy megpuhuljon.

– Pohárba tettem még nedvesen, így elnyerte hajlított formáját. Rendkívül hamar megszárad. Max. egy éjszaka alatt.

Próbáltam a színes változatot is, hogy megspóroljak egy munkafázist, de az előre színezett spatulák nem puhultak meg)))))))))

 

– Akrilfestékkel lefestettem őket különböző színűre, így mindenki kedvére válogathatott belőlük. Hobbi lakkal átkentem, hogy szép fényes, tartós legyen.

 

IMG_8746

– A belsejét kibéleltem filcanyaggal, puhább, kényelmesebb viselet érdekében.

IMG_8747

– S jöhet a díszítés, ki-ki saját ízlése szerint díszítő tollal, alkoholos filccel, ragasztható akrilkövekkel. Az elkészült karkötőket felszerelvényeztem, hogy egyszerűbb legyen a használata.

IMG_8752 IMG_8749

Az összes elkészített darabot felraktam a facebook oldalamra, Kreatív Kincsek alatt megtaláljátok!

Szerintem nagyon-nagyon jó ötlet ez, hiszen filléres és mégis látványos eredményt hoz!

4. Dekorgumiból egyszerű, szép díszek készülhetnek

Casitas para pájaros decorativas

 

 Yellowdream orecchini in moosgummi e borchie dorate pezzo 1- handmade

Jó munkát kívánok hozzá!

 

3. Spatulából készült tárgyak

Használhatunk natúr  és már előre színezett spatulákat is. Ragasztása egyszerű, a natúr színeket akrilfestékkel festhetjük!

Spatula kirakó:

Fényképtartó:

 

2. Fagyi album 2015. nyár

Nyári élmények gyűjteménye! Minden alkotás dekoratív, és egyedi!
Szükséges kellékek:
Egy tányér méretű nagyobb kör, tetszőlegesen választható papírból.
Ezt hajtsuk 4 felé, és a mérjük meg a tölcsér szájának két szélét. Ez lesz a 4 kisebb kör átmérője.
Szükségünk lesz még egy szép szalagra, vagy madzagra, és olyan kiegészítőkre, amelyekkel szívesen dolgoznak gyermekei. (matricák, ceruzák, filcek, gyöngyök, flitterek, termések…)
… és már szárnyalhat is gyermeke fantáziája!

 

 

1. Menyasszony-vőlegény pár

Mindenki szereti a jó időt, a nyarat, és a napsütést, ezért sokan választják a nyári esküvőt. Ez a kedves kis ajándék is egy ilyen alkalomra készült!

Első ránézésre igen egyszerűnek látszik, azonban még sem az))))

A poharakat gondosan be kell ragasztózni, kimondottan ennek a célnak megfelel az öntapadós ragasztó. S akármilyen hihetetlen, de legalább 5 m szatén szalag szükséges poharanként!

Vigyázzunk a szalag tekerésénél, mert mindig igazítani kell, s a szűkülő részeknél hajtani!

A poharak alját én saját ötlet alapján pasztával kentem le, de maradhat üresen is.

A díszítés aztán meg már teljesen egyéni, akár csipkével, horgolt anyaggal, szalagokkal is fel lehet dobni!

Természetesen, aki nem szeretne ezzel bíbelődni, szívesen elkészítem neki! Itt vagy facebookon is megtaláltok, mint kreativkincsek!

 

pohar4 kreativkincsek pohar2